Overgewicht

"Op stap met Lucas, 3 jaar" 
Ook zo happy met deze omgeving?

Kinderen groeien op in een omgeving waarin ze continue in aanraking komen met eten. Op school, thuis, in de sportkantine en op straat. 'Nee" moeten blijven zeggen is lastig als ouder. In deze film (onderaan) ga je op stap met de driejarige Lukas. We zien de wereld door zijn ogen, en welke verleidingen hij onderweg tegenkomt.

Voordelen gezonder gewicht
"Snoep verstandig, eet een appel" was jarenlang het motto van het Voedingscentrum. Maar de wijze tip wordt steeds minder opgevolgd. Op jonge leeftijd worden kinderen al blootgesteld aan snacks, snoep, chips en frisdrank en de invloed van reclame op de tv. 

Ouders en kinderen die streven naar een gezonder gewicht hebben een positieve kans om ook op latere leeftijd een gezond gewicht te behouden. Wanneer je op jonge leeftijd werkt aan een gezonde balans, kun je later gezondheidsproblemen voorkomen. Denk aan een verminderde kans op diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten en een betere gezondheid van je gewrichten. Ook ademhalingsproblemen en vruchtbaarheidsuitdagingen kunnen hierdoor verminderen.

Niet alleen heeft dit effect op je lichaam, maar ook op hoe je je voelt. Kinderen die werken aan een gezonde balans voelen zich vaak positiever, zelfverzekerder, blijer en meer ontspannen. Ze staan sterker in hun schoenen en worden vaak minder geplaagd. Ze denken positiever en hebben een betere mentale balans.